Tijdens een denkmoment gaat er een groepje van zo’n 6 tot 8 ouderen met elkaar in gesprek over wensen en verwachtingen in de ouderenzorg. Als organisatie, vereniging, lokale ouderenraad, gemeente of stad, … kan je zo’n denkmomenten organiseren.
Tijdens onze campagne werden meer dan 30 denkmomenten georganiseerd door organisaties, verenigingen, lokale ouderenraden en lokale besturen. Alle resultaten van die denkmomenten werden gebruikt om onze campagnenota vorm te geven. Ook vandaag kan je nog denkmomenten organiseren en met onze methodiek aan de slag gaan. Al zullen de resultaten van jouw denkmoment niet meer gebruikt worden voor onze campagne. Je kan wél zelf met de resultaten aan de slag gaan.
Hoe verloopt een denkmoment?
Benieuwd hoe het er op een denkmoment aan toegaat? Dit filmpje geeft je een goed zicht van het verloop.
Hoe ga je te werk?
We ontwikkelden een methodiek voor groepen. Je kan die vrij downloaden. De methodiek werd meermaals uitgetest en verfijnd. Het is een houvast tijdens de denkmomenten.
Dit heb je nodig om een denkmoment te organiseren:
- Een groep deelnemers. De groep bestaat uit 6 tot 8 ouderen.
- Een begeleider, die de groep aanstuurt.
- Een een geschikte locatie.
- Een datum die voor iedereen past.
In ruil hebben wij voor jou een methodiek die je als leidraad gebruikt tijdens je denkmoment.
Zij geven alvast het goede voorbeeld
Heel wat organisaties maakten ondertussen werk van een denkmoment. Wij vroegen onder meer aan een lokaal dienstencentrum, een vereniging en een ouderenraad hoe dat eraan toe ging.
Zij kunnen je inspiratie bieden om zelf aan de slag te gaan.